Medische Encyclopedie – Apotheek Antoniushove – Leidschendam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Ziekte van Paget

Wat is ziekte van paget?

De ziekte van Paget is een botziekte. Het is een ontsteking in het bot, waardoor het bot vervormt. Meestal gebeurt dit bij 1 of 2 botten, bijna nooit in het hele skelet.

In het bot dat ziek is, wordt het bot sneller dan normaal afgebroken en opgebouwd. Dat gebeurt slordiger dan normaal: het bot wordt ruwer, minder stevig en kan vervormen.

De botziekte van Paget is een zeldzame ziekte. De oorzaak is onbekend. Erfelijkheid speelt een rol. Meestal komt de ziekte voor vanaf het 50e jaar.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Het is belangrijk om een goede balans te zoeken tussen bewegen en rusten. Uw arts of fysiotherapeut kan u hier eventueel bij helpen. De gewrichten en spieren moeten namelijk soepel blijven, maar u moet de zieke botten en gewrichten niet overbelasten.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Bifosfonaten 
Bisfosfonaten binden aan het calcium in het bot en remmen hierdoor de afbraak van het bot. De snelheid van afbraak en opbouw van de aangetaste botten neemt af waardoor de botten sterker worden. Hierdoor zal de kans op botbreuken afnemen en de botpijn verminderen. Voorbeelden zijn zoledroninezuur, en soms risedroninezuur. Pamidroninezuur wordt meestal niet meer gebruikt.

Calcitonine
Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed. Het remt de afbraak van botten en maakt de botten steviger. Hierdoor heeft u minder kans om uw votten te breken. Ook word de botpijn minder. Calcitonine wordt gebruikt bij de ziekte van Paget als andere medicijnen onvoldoende werken of als u ze niet mag gebruiken.